Aspartam – twój zdradliwy „przyjaciel”!   Sierpień 25th, 2011

Dziwny tytuł, prawda?

Bo dziwna jest sprawa z tym aspartamem. Jest to najpopularniejszy dzisiaj słodzik dodawany do żywności.

Tak to absolutna prawda. Wręcz niewiarygodne wydaje się jak to możliwe by był dzisiaj tak powszechnie używany. A jednak to są fakty.

Popełniłem ten wpis bo jestem poruszony tym jak dzisiaj wielkie korporacje takie jak Monsanto, właściciel firm produkujących tę truciznę, mają w pogardzie ludzi takich jak Ty i ja.


Zachęcam cię drogi przyjacielu do przeczytania tego nieco długiego artykułu. Wiem, że prawie wszyscy, którzy wkładają trud w ćwiczenia fizyczne, robią to także dla własnego zdrowia – więc powinieneś wiedzieć czego powinieneś unikać Ty i ludzie, których kochasz.

O co chodzi?

Aspartam to najbardziej niebezpieczna substancja dodawana do żywności. Aspartam jest nazwą techniczną nazw handlowych: NutraSweet, Equal, Spoonful i Equal-Measure. (symbol E 951)

Został odkryty przez przypadek w 1965 , kiedy James Schlatter, chemik firmy G. D. Searle Company testował lek przeciw wrzodom żołądka.

Zastanów się czy masz takie objawy (działania aspartamu)?:

  • Bóle głowy, migreny, zawroty głowy, utrata pamięci, bezsenność,
  • napady epilepsji, depresje, drażliwość, zmęczenie, ataki niepokoju,
  • nudności, trudności z oddychaniem, niewyraźna wymowa,
  • drętwienia, skurcze mięśni, bóle stawów
  • przybieranie na wadze, wysypki,
  • częstoskurcz serca, palpitacje serca,
  • problemy z widzeniem, utrata słuchu, szum w uszach, utrata smaku,

 

Krótka historia batalii o WIELKĄ KASĘ

Pierwotnie aspartam został dopuszczony do stosowania w Stanach Zjednoczonych w produktach suchych już 26 lipca 1974 ale sprzeciw badacza neurologa Dr John W. Olney i prawnika organizacji “Consumer” James’a Turner’a, jak również wszczęte dochodzenie dotyczące praktyk badawczych firmy G.D. Searle spowodowały, że 5 grudnia 1974 US FDA (odpowiednik naszego PZH) zawiesił dopuszczenie. Batalia jednak trwała i wskutek zadziwiających działań urzędników wysokich szczebli Aspartam został dopuszczony do stosowania w suchych produktach spożywczych w 1981 i w napojach gazowanych w 1983 roku.

W 1985 firma Monsanto kupiła (za 3 mld $) firmę G.D. Searle i przekształciła ją w dwie oddzielne firmy: Searle Pharmaceuticals i NutraSweet Company.

Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych:

  • guzy mózgu,
  • stwardnienie rozsiane,
  • epilepsja,
  • chroniczny syndrom zmęczenia,
  • choroba Parkinsona,
  • choroba Alzheimera,
  • opóźnienie umysłowe,
  • chłoniak,
  • wady wrodzone,
  • fibromyalgia, i
  • cukrzyca

 

Obojętność czy niedouczenie?


Mimo informacji o szkodliwości aspartamu środek jest coraz powszechniej stosowany jako dodatek do produktów spożywczych. Najgorsze jest to, że sami lekarze często nie wiedzą, jak bardzo szkodzą chorym na cukrzycę, zalecając im stosowanie słodzika.

Uczciwość ma swoją cenę

To, jak aspartam został dopuszczony jest lekcją tego, jak firmy chemiczne i farmaceutyczne mogą manipulować agencjami rządowymi takimi jak, FDA, przekupywać organizacje takie, jak American Dietetic Association (Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne) i zalewać społeczność naukową kiepskimi i oszukańczymi, sponsorowanymi przez przemysł, badaniami finansowanymi przez producentów aspartamu.

Erik Millstone, badacz Oddziału Badań Nauk Politycznych Sussex University zebrał tysiące stron dowodów, z których pewne zostały zdobyte przy wykorzystaniu 23 Ustawy o Wolności Informacji, pokazujących:

1) Badania laboratoryjne były sfałszowane a zagrożenia nieujawnione.

2) Usuwano nowotwory doświadczalnym zwierzętom a zwierzęta, które zmarły były „przywracane do życia” w protokołach laboratoryjnych.

3) Przed FDA złożono fałszywe i wprowadzające w błąd oświadczenia.

4) Dwóch pełnomocników rządu USA, którzy mieli za zadanie wnieść oskarżenie o oszustwo przeciw producentowi aspartamu otrzymało posady w firmie prawniczej producenta, pozwalając przeterminować się ustawie ograniczającej (stosowanie apartamu do czasu zakończenia przez nich procedury rewizyjnej).

5) Komisarz (FDA) odrzucił obiekcje własnej rady naukowej FDA prowadzącej dochodzenie. Wkrótce po tej decyzji otrzymał posadę w Burson-Marsteller, firmie odpowiedzialnej za Public Relations G.D. Searle.

Jeżeli aspartam jest tak niebezpieczny to dlaczego może być w ogóle używany?

To bardzo sensowne pytanie, ale nie ma na nie prostej jednoznacznej odpowiedzi. Najprawdopodobniej istnieje cała masa badań, które wykazują, że aspartam to … najbezpieczniejszy syntetyczny środek słodzący na świecie. Tak przynajmniej twierdziło Monsanto kupując w 1985 firmę G.D.Searle i kontrakt na wyłączność na stosowanie w Diet Coke aspartamu.

Historia się powtarza

Pewnie i Tobie zrodziło się pytanie: po co prowadzi się batalie by zatruwać świadomie na wielką skalę? Wydaje się to nieprawdopodobne. Ale obozy zagłady zbudowano i wymordowano miliony istnień ludzkich – to fakt. Dzisiaj ulepszono narzędzia służące temu samemu – robi się to w sposób mniej widoczny i często za zasłoną wielkich idei jak:

  • pod hasłem żywność dla Afryki – wprowadza się uprawy GMO,
  • czy słodziki zamiast cukru bo przecież wszyscy już wiedzą, że cukier szkodzi…

Moje doświadczenie

Moja dobra znajoma, młoda dziewczyna, lubiła wszelkie fastfoody, napoje kolorowe, różne słodycze i w celach odchudzających, także produkty dietetyczne. W efekcie cierpiała od jakiegoś czasu na padaczkę, depresję i chroniczny brak energii – musiała wręcz codziennie przespać się w ciągu dnia. Kiedy mój kolega zwrócił jej uwagę na Aspartam, natychmiast odstawiła wszelkie produkty, w których ten środek się znajdował. I co? W bardzo krótkim czasie nastapiło uzdrowienie z padaczki, depresji i bardzo przybyło jej energii.

Podsumowanie

Każdy z nas ma jednak wybór i nie musimy zajadać się chipsami, popijać koktajli dietetycznych czy pobudzać się energetyzerami. Wiem, że treści tu zawarte mogą przygniatać ale każdy z nas ma w tej kwestii tylko 2 wybory:

  • Nie zajmować się tym dalej i być na łasce wielkich korporacji i poddawać się ich eksperymentom
  • Zaangażować się chociaż na tyle by ochronić siebie i tych, których kocha.

 

    "lekarstwo dla chorych dzieci"ASPARTAM MOŻNA ZNALEŹĆ W: 

  • błyskawicznych daniach śniadaniowych
  • miętowych odświeżaczach oddechu
  • płatkach
  • gumie do żucia bez cukru
  • rozpuszczalnym kakao
  • napojach kawowych
  • mrożonych deserach
  • galaretkach
  • napojach owocowych
  • środkach przeczyszczających
  • multiwitaminach
  • napojach mlecznych
  • lekach
  • drinkach
  • słodzikach
  • napojach z herbatą
  • rozpuszczalnej kawie i herbacie
  • polewach
  • jogurcie
  • magi,

 

Dla zaciekawionych podaję 2 linki do wybranych filmów:

http://www.youtube.com/watch?v=r2QmGpEK3ko&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=qiT7VwYZ8Sc

Tags:
This entry was posted on czwartek, Sierpień 25th, 2011 at 5:37 pm and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

15 komentarzy

Sierpień 26th, 2011 at 6:33 am
jarek pisze:

no to się znowu dowiedziałem:(

Sierpień 26th, 2011 at 9:28 am
Barto666 pisze:

Niestety takie czasy że KASA rządzi , a nas mają w …
Aspartam to tylko jeden z wielu przykładów . Polecam obejrzeć jak wygląda przemysł żywnościowy w USA (a my tak bardzo kochamy Amerykę, że łykamy ten ich cały szajs) http://www.youtube.com/watch?v=ZAJ7V6ZnWsI

Sierpień 26th, 2011 at 11:24 am
Michał pisze:

Aspartam jest takze w odzywkach,suplementach ktore sa zwykla chemia

Sierpień 26th, 2011 at 11:33 am
Mariusz pisze:

Trzeba więcej o tym mówić Panowie i Panie!!

Sierpień 26th, 2011 at 12:01 pm
krzys pisze:

Aspartam jest praktycznie wszedzie przeciez nie bedziemy samego chleba jeść. Takie życie nic się nie da zrobic… jedynie odstawic prawie wszystko

Sierpień 26th, 2011 at 1:54 pm
adminleszek pisze:

Nie jest tak do końca. Trzeba rozglądać się dookoła siebie i poszukać produktów i źródeł lepszych. Zawsze jest alternatywa ale znaleźć ją można tylko kiedy się aktywnie szuka.
Nakreśl swój cel jasno i nigdy się nie poddawaj!

Sierpień 26th, 2011 at 1:56 pm
adminleszek pisze:

Tak Mariusz, o to właśnie chodzi by się w tym wspierać i podpowiadać sobie rozwiązania. Jeśli będzie więcej podobnych wpisów temat będziemy kontynuować.

Sierpień 26th, 2011 at 2:00 pm
adminleszek pisze:

Jarek, lepiej wiedzieć z czym walczyć bo i tak te „świństwa” będą działać niezależnie czy spożyjemy je świadomie czy nie. Myślę, że lepiej znać wroga i podjąć działania.
Jeśli np. dowiedziałbyś się, że Kowalski to twój wróg i do tej pory go codziennie gościłeś w swoim domu, to co byś zrobił? Z pewnością nie wpuściłbyś go już do swojego domu…

Sierpień 27th, 2011 at 2:50 pm
Mateusz Sitek pisze:

Witam!!

Artykuł ciekawy, niestety nie jest nowością.
Z jednej strony chcemy unikać wszystkiego co szkodliwe z drugiej zaś, zauważamy, że nie da się w nawet 50% odżywiać się po prostu zdrowo. Każdy z nas musiałby mieć swoją ziemie z pokolenia na pokolenie, żeby prowadzić swoje uprawy warzyw i owoców. Musielibyśmy wszystko robić z swoich produktów. Teraz trochę ze swojego doświadczenia, polecam po prostu na wszystko patrzeć, tak samo jak chronimy swój majątek, żeby ktoś nam go nie odebrał, tak samo czytajmy etykiety, pytajmy skąd produkt jest. Moja rodzina na przykład zwraca uwagę na pochodzenie, podczas zakupów w hipermarkecie, wiadomo kupujemy tam również warzywa i owoce, unikamy czosnku z Chin :D Tylko jest jedno ale… Skąd mamy pewność, czy dany produkt jest tym produktem który zapewnia nas sprzedawca, bądź etykieta… Nie jesteśmy geniuszami i do wszystkiego nie wejdziemy, po prostu my możemy się tylko starać unikać niezdrowych rzeczy, bo z tej czy innej strony i tak dopadną nas produkty lewego pochodzenia.

Pozdrawiam!

Sierpień 27th, 2011 at 6:02 pm
Rysiu L pisze:

Czołem
Już od paru lat unikam wszystkiego co zawiera, przynajmniej na etykiecie aspartam. Ostrożność nie zaszkodzi. Z nim jest chyba podobnie jak z chińszczyzną. Wszędzie pełno aspartamu, acesulfamu K i śmierdzących chińskich bubli różnego rodzaju. Tylko czy ktoś to
powstrzyma? Chyba jedyną obroną jest unikanie i edukacja przede wszystkim dzieci.

Sierpień 28th, 2011 at 7:46 pm
Zbyszek pisze:

Witaj!Dzięki za ten artykuł,lecz ja wiem co w trawie piszczy.Uważam,ze kiedyś sami się unicestwimy.Mamona zabija w nas zdrowy rozsądek,a lenistwo i wszechobecna chemia dopełni reszty.Cóż począć?To człowiek człowiekowi zgotował taki los.

Sierpień 29th, 2011 at 10:05 am
Albert pisze:

Bardzo Wam dziękuję za wspomnienie o aspartanie! Teraz dopiero sobie uświadomiłem jak to nasz wszystkich zabija, firma monsanto wpuściła to na rynek żeby nas wszystkich zabić! Uważajmy czym się odżywiamy i ostrzegajmy naszych znajomych!

Wrzesień 14th, 2011 at 9:53 pm
ANDRZEJ pisze:

MASAKRA DZIEKI ZA WIADOMOŚĆ BĘDĘ UWARZAŁ

Grudzień 10th, 2011 at 3:28 pm
ZbiG pisze:

Aspartam jest dookoła – można powiedzieć ze nim oddychamy.
Gumy do żucia (bez cukru) orbit i wszystkie inne to zawierają, nie wspomnę o suplementach(choć są tez takie na ktorych pisze tłustym drukiem ze nie zawierają aspartamu). Do aspartamu dodałbym jeszcze glutaminian sodu i wtedy pozostaje nam tylko powietrze i wody głebinowe

Luty 15th, 2012 at 12:58 am
erbe pisze:

A co z cyklaminianem i sacharynianem sodu? Też są niebezpieczne?

Tak dodatkowo dla informacji: w Ameryce mają jeszcze gumy słodzone Ksylitolem, a ten ponoć jest zdrowy, jednakże w niewielkich ilościach…

Zostaw komentarz